Dit moet u weten over IP-waarden bij verlichting

  • Geplaatst op
  • 0
Dit moet u weten over IP-waarden bij verlichting

In de verlichtingsbranche krijgt u vaak te maken met IP-waarden. Lampen en armaturen hebben allemaal zo’n waarde. Een IP-waarde is erg belangrijk voor de veiligheid. Aan de hand van de IP-waarde kunt u namelijk bepalen voor welke plekken het product geschikt is. In deze blog leest u alles over IP-waarden!

 

Wat zijn IP-waarden?

De afkorting IP staat voor “International Protection Rating”. De IP-waarde geeft weer in hoeverre een product beschermd is tegen stof, water en vaste voorwerpen. De twee cijfers in een IP-waarde hebben elk een eigen betekenis. Het eerste cijfer geeft de mate van bescherming tegen stof en vaste voorwerpen weer. Dit cijfer gaat van 0 (geen bescherming) tot 6 (volledig stofvrij). Het tweede cijfer geeft weer hoe goed het product beschermd is tegen water en vocht. Dit cijfer varieert van 0 (geen bescherming) tot 9 (vochtdicht). Er kunnen dus veel verschillende IP-waarden voorkomen die elk een eigen mate van bescherming tegen water en stof aangeven. Voor meer duidelijkheid over IP-waarden kunt u het IP-waarden overzicht bekijken.

 

Veelvoorkomende IP-waarden bij verlichting

Ook bij verlichting komen IP-waarden voor. Aan de hand van de IP-waarde is te bepalen waar bepaalde lampen, armaturen, dimmers, etc. geplaatst kunnen worden. Hieronder worden de meest voorkomende IP-waarden bij verlichting behandeld.

IP20

Wanneer een product de IP-waarde IP20 heeft is deze beschermd tegen aanrakingen met de hand. Omdat het tweede cijfer een 0 is hebben producten met deze waarde geen bescherming tegen vocht en water. Producten met IP20 zijn geschikt voor binnenruimtes zoals de woonkamer, slaapkamer of een kantoorruimte.

IP44

Ook IP44 komt regelmatig voor bij verlichting. Deze producten zijn beschermd tegen spitse voorwerpen. Ook zijn deze plensdicht. Producten met IP44 zijn geschikt voor veel binnenruimtes. Verder kunnen deze ook gebruikt worden op overdekte buitenplaatsen.

IP54

De IP-waarde IP54 geeft weer dat de behuizing geheel dicht is waardoor de producten beschermd zijn tegen stof. Verder zijn deze producten plensdicht. IP54 producten kunnen gerust in de badkamer gebruikt worden. Ook kunt u deze producten buiten onder een overkapping plaatsen.

IP65

Tot slot komt IP65 regelmatig voor bij verlichting en armaturen. Dit wil zeggen dat de behuizing volledig dicht is waardoor het product helemaal stofvrij is. Ook zijn deze producten sproeidicht. Dit wil zeggen dat er geen schade ontstaat bij aanraking met 12,5 liter water per minuut. De producten met IP65 kunnen zowel binnen als buiten gebruikt worden. Deze producten kunnen ook geplaatst worden op plekken waar water/regen kan voorkomen.

Met de informatie in deze blog kunt u een juiste keuze maken qua aanschaffen en plaatsen van lampen, armaturen, dimmers en andere producten.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.