Multicontrol dimming: Meerdere dimmers op één groep!

 • Geplaatst op
 • Door Nick Vriese
 • 6
Multicontrol dimming: Meerdere dimmers op één groep!

Multicontrol dimming: Wissel/Hotelschakeling met meerdere dimmers op één lampgroep!

Nieuw in het EcoDim assortiment: ECO-DIM.11 Multicontrol. Dit is een speciale led dimmer waarmee u met meerdere led dimmers een wisselschakeling kunt creëren. Waar u normaliter bij een wisselschakeling slechts één dimmer en één of enkele schakelaars kunt gebruiken, is deze dimmer geschikt om met meerdere dimmers één groep te bedienen/dimmen. De dimstand wordt onderling doorgegeven, dus de opstart gebeurt altijd op uw laatst gebruikte lichtstand.

Belangrijkste punten ECO-DIM.11 Multicontrol:

✓ Wissel/hotelschakeling met meerdere dimmers
✓ 0-250W (RC) led
✓ Geschikt voor alle A-merken afdekmateriaal
✓ Kleine inbouwdiepte
✓ Handmatige MIN & automatische MAX afstelling
✓ Soft-start systeem
✓2-draads aansluiting (geen nuldraad nodig)

ecodim11-multicontrol-wisselschakeling-led-dimmers

Wisselschakeling met meerdere dimmers

De naam “multicontrol” geeft het al aan. Naast dat deze EcoDim dimmer ook gewoon als stand alone te gebruiken is, kunt u deze ook in wisselschakeling aansluiten met meerdere dimmers. Zo kunt u tot wel twintig van deze dimmers op eenzelfde groep lampen aansluiten.

Bij de conventionele led dimmers was een wisselschakeling ook mogelijk, maar dan enkel met aan de ene kant een aan/uit schakelaar. Met de ECO-DIM.11 is het dus mogelijk om dezelfde groep verlichting op meerdere plekken te dimmen.

0-250W LED

De ECO-DIM.11 Multicontrol heeft een zeer ruim aansluitvermogen van maar liefst 0-250W LED. Hiermee is de dimmer geschikt voor zeer kleine evenals behoorlijk grote totaalwattages. Het lage minimale aansluitvermogen komt de dimbaarheid tevens ten goede.

Geschikt voor alle merken afdekmateriaal

De dimmer wordt geleverd inclusief de welbekende EcoDim hulpstukken en past hierdoor achter alle A-merken afdekmateriaal:

 • Berker by Hager
 • Busch-Jaeger (m.u.v. 6540-7x)
 • Gira
 • Kopp
 • Merten by Schneider 51xx en System M
 • Niko (m.u.v. XXX-31003 en PR20)
 • PEHA

Kleine inbouwdiepte

Met een inbouwdiepte van slechts 23mm is deze dimmer gemakkelijk in elke inbouwdoos te installeren.

MIN & MAX

Met de MIN afstelling op de dimmer kunt u het minimale licht van de lampen instellen. Hiermee haalt u de beste dimbaarheid en lichtstabiliteit uit iedere led lamp. Tevens beschikt de dimmer over een automatische MAX detectie.

Soft-start systeem

Verder is de ECO-DIM.11 Multicontrol voorzien van een soft start systeem. Het soft-start systeem zorgt ervoor dat de led lampen zachtjes aan gaan op de laatst gebruikte dimstand – ook in het lage lichtniveau. Dit betekent dat u geen flits ziet bij het opstarten van de verlichting. Prettig voor uw ogen, maar ook voor de led lamp.

2-draads aansluiting

Tot slot is de aansluiting zeer gebruiksvriendelijk dankzij de 2-draads aansluiting. Ideaal voor de renovatiemarkt, maar ook bij nieuwbouw. U heeft dus geen 3e draad/nuldraad nodig om uitstekend te kunnen dimmen.

De EcoDim Multicontrol dimmer is leverbaar vanaf medio januari 2022.
Meer weten? Ga dan naar de ECO-DIM.11 Multicontrol.

Reacties

 1. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Beste Michael,

  Dat is inderdaad helaas niet mogelijk, wanneer je een Zigbee dimmer in wisselschakeling gebruikt met een pulsschakelaar kun je wel van 2 plekken het lichtpunt dimmen, vanaf 1 positie via de draaiknop en de andere door de pulsschakelaar ingedrukt te houden.

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 2. michael michael

  Het is dus niet mogelijk om deze dimmer te combineren met een zigbee dimmer om zowel een wisselschakeling mogelijk te maken als het via Hue te bedienen

 3. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Geachte heer Kouwenberg,

  Hartelijk dank voor uw bericht. Dit is bij de ECO-DIM.07 Zigbee dimmer niet mogelijk. Deze kunt u wel in een hotelschakeling gebruiken met een additionele pulsschakelaar.
  Via de pulsschakelaar kunt u door 1x te drukken de lampen aan of uit zetten en door de pulsschakelaar ingedrukt te houden kunt u de lampen eveneens dimmen.

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 4. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Beste Stefan,

  Deze dimmer is helaas niet geschikt voor voor Philips HUE systeem. Hiervoor zijn onze ECO-DIM.07 Zigbee Basic, ECO-DIM.07 Zigbee PRO en ECO-DIM.10 Zigbee module wel geschikt!

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.