Goedkoop tast dimmen: zo doet u dat!

  • Geplaatst op
  • 0
Goedkoop tast dimmen: zo doet u dat!

Naast dimmen met een traditionele druk/draaidimmer wordt tegenwoordig ook steeds vaker tast dimmen toegepast. Dit kunt u doen door een complete tastdimmer te kopen, maar wist u ook dat dit (goedkoper) kan door een dimmodule + pulsdrukker te gebruiken? Hierbij kunt u kiezen voor een normale aansturing of “smart”.

Wat is tast dimmen?

Tast dimmen wordt ook wel puls of push dimmen genoemd. Door de bedieningswip ingedrukt te houden, kunt u het licht dimmen of harder laten branden. Tevens kunt u met dezelfde wip (door er kort op te drukken) de verlichting in- en uitschakelen. Hetgeen u nodig heeft voor de installatie is een tastdimmer en een bedieningswip van hetzelfde merk. Tast dimmen gaat traploos. Dit wil zeggen dat elke stand tussen 0 en 100% ingesteld kan worden, mits de lampen hier geschikt voor zijn. Een nadeel van tastdimmers is dat deze erg duur zijn. Gelukkig is daar een oplossing voor!

 

tastdimmer

 

Goedkope en kwalitatieve tastdimmer

Over het algemeen zijn tastdimmers niet goedkoop. Maar wist u dat u een goedkoper alternatief kunt creëren met een dimmer module + een pulsdrukker? Een mooi voorbeeld is de ECO-DIM.14 dimmer module, welke geschikt is voor alle merken pulsdrukkers zoals Busch-Jaeger, Gira, Jung, Berker en Schneider Merten. Hiermee kunt u altijd uw favoriete merk afdekmateriaal gebruiken en toch genieten van uitstekende dimkwaliteiten, afstelmogelijkheden en een vriendelijke prijs. Na het installeren van de dimmer en pulsdrukker hoeft u alleen nog maar een bedieningswip te plaatsen, net zoals dat bij een tastdimmer ook het geval is.

Qua dimkwaliteit is de ECO-DIM.14 dimmodule geschikt voor alle dimbare led lampen en kan een lampengroep van 0-250W LED gedimd worden. Daarnaast is de inbouwdiepte slechts 15mm waardoor de dimmer samen met de pulsdrukker eenvoudig in alle U40 en U50 inbouwdozen past.

Ook heeft deze dimmodule unieke afstelmogelijkheden. Met de MIN & MAX potmeters stelt u eenvoudig de optimale dimbaarheid in en zorgt u dat de verlichting stabiel brandt in het hoge en lage lichtniveau. Ook is de dimmer voorzien van een Speed potmeter. Met de Speed functie stelt u de snelheid van het dimmen met de pulsdrukker naar wens in.

De aansluiting van de ECO-DIM.14 is erg eenvoudig. Deze is namelijk 2-draads én 3-draads aan te sluiten. Hierdoor is deze dimmer geschikt voor situaties met en zonder nuldraad. Ook kun u deze dimmer gebruiken in een wisselschakeling met meerdere pulsdrukkers. Hierdoor kunt u de lampengroep vanaf meerdere plekken tast dimmen.

 

goedkope en kwalitatieve tast dimmer

 

Uniek: Tast dimmen in een smarthome

Smarthome is de toekomst. Wanneer u een installatie wilt realiseren waarmee u kunt tast dimmen, maar ook een lampengroep met een smarthome app wilt kunnen aansturen kunt u kiezen voor de ECO-DIM.10 Zigbee, ECO-DIM.10 WiFi of ECO-DIM.10 Z-Wave. Deze drie dimmodules werken hetzelfde als de ECO-DIM.14 en kunnen dus ook gebruikt worden i.c.m. een of meerdere pulsdrukkers, waardoor er wederom een tastdimmer ontstaat.

Afhankelijk van het smarthome protocol kan de dimmer gekoppeld worden aan een smarthome app. De drie protocollen (Zigbee, WiFi en Z-Wave) verschillen van elkaar. Ten eerste heeft u voor het WiFi protocol geen hub nodig. Dit maakt WiFi een laagdrempelig protocol om te starten met een smarthome installatie. Bij Zigbee kunt u de dimmer middels het Zigbee protocol koppelen aan uw hub (zoals Philips Hue, Homey, Trust, etc.) of kunt u deze middels Touchlink aan andere apparaten koppelen - zonder gebruik van een hub. Zo kunt u bijvoorbeeld draadloze wandschakelaars koppelen aan uw Zigbee dimmer. Tot slot is bij Z-Wave een hub altijd vereist. Wilt u meer lezen over de verschillende protocollen en smart dimmen, lees dan: Zigbee, Z-Wave of WiFi voor smarthome?

Kortom, met tast dimmen bent u niet beperkt tot de duurdere tastdimmers, maar kunt u ook zelf een tastdimmer creëren middels een module + pulsdrukker. EcoDim biedt hierin uitstekende afstelmogelijkheden, universele toepasbaarheid en de keus uit een normale tastdimmer (ECO-DIM.14) of smart tastdimmers (ECO-DIM.10 WiFi, ECO-DIM.10 Zigbee en ECO-DIM.10 Z-Wave).

 

Smart tast dimmen

 

Heeft u nog vragen over tast dimmen en/of onze modules? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.