Klantcases: Wanneer kies ik Zigbee, Z-Wave of WiFi?

  • Geplaatst op
  • 0
Klantcases: Wanneer kies ik Zigbee, Z-Wave of WiFi?

Weet u nog niet zeker wanneer u nou welk protocol kiest om (o.a.) uw verlichting slim te bedienen? In mijn artikel "Zigbee, Z-Wave of WiFi voor smarthome?" behandel ik de verschillen tussen de 3 smarthome protocollen. In dit artikel laat ik aan de hand van voorbeelden/klantcases zien welk protocol u in welke situatie het beste kunt kiezen.

 

WiFi

wifi wifi-geschikte-smarthome-platformen

 

Klant:
Ik wil graag de lamp boven mij keukentafel kunnen bedienen met mijn telefoon. Echter wil mijn vrouw de lamp ook nog graag handmatig kunnen bedienen. We zouden de huidige dimbare led lampen graag houden. Heeft u hiervoor een oplossing?

Installateur:
Omdat het een enkel schakelpunt betreft dat u wilt dimmen, kunt u in dit geval het beste een dimmer met het WiFi protocol kiezen. Om deze slim te bedienen hoeft u namelijk slechts een (gratis) app op uw telefoon te installeren en de dimmer aan uw WiFi netwerk te verbinden. Zo kunt u dus de lampen via de app aansturen en kan uw vrouw met de vertrouwde dimmerknop de lampen blijven dimmen en aan/uitschakelen.

EcoDim biedt hierin aan:

 

Klantcase Zigbee

zigbee zigbee-geschikte-smarthome-platformen

Klant:
Ik wil graag alle verlichting in mijn woning slim gaan aansturen. De verlichting moet hierbij niet gaan storen met andere apparaten in huis.

Installateur:
Dan kunt u het beste kiezen voor verlichting dat draait op een Zigbee systeem. Hiervoor heeft u een Zigbee Hub nodig. Deze Hub maakt zijn eigen netwerk waarin de verlichting gekoppeld gaat worden. Zo stoort dit dus niet in combinatie met andere apparaten.

Klant:
Dat klinkt goed. Waar komt deze Hub dan te hangen? En hoe werkt dit met de app?

Installateur:
Deze Hub komt te hangen in de meterkast. De Hub heeft namelijk een internetaansluiting nodig om bereikbaar te zijn via de app. Om de apparaten die aangesloten worden op de Hub te bereiken kunt u de bijbehorende app op uw telefoon installeren. Hierin kunt u vervolgens verschillende scènes en groepen aanmaken. Zo kunt u bijvoorbeeld met een enkele druk op de knop alle verlichting in huis uitschakelen.

Klant:
Blijven de lampen ook nog handmatig te besturen?

Installateur:
Dat is afhankelijk van de installatie die u kiest. Wanneer u voor slimme led lampen gaat, zullen deze altijd van spanning voorzien moeten blijven zodat deze bereikbaar blijven via de app. Wanneer u de lampen ook handmatig wilt bedienen kunt u ervoor kiezen om de groep “domme” dimbare led lampen aan te sturen middels een Zigbee dimmer. Hiermee kunt u de lampen handmatig dimmen & aan/uitschakelen.

EcoDim biedt hierin aan:

 

Z-Wave

z-wave zwave-geschikte-smarthome-platformen

Klant:
Ik wil graag alle verlichting in mijn woning slim gaan aansturen. De verlichting moet hierbij niet gaan storen met andere apparaten in huis. Tevens zou ik graag scenés maken waarbij we andere sensoren kunnen koppelen aan de lampen. Bijvoorbeeld dat wanneer de camera onze auto detecteert binnenshuis de lampen gaan branden. 

Installateur:
Hiervoor is een systeem op basis van het Z-Wave protocol geschikt. Een vereiste hierin is dat u een Z-Wave Hub nodig heeft. Deze Hub maakt zijn eigen netwerk waarin de verlichting en andere apparaten gekoppeld gaan worden. Vervolgens kunt u door het aanmaken van verschillende scenes en triggers, uw huis automatiseren.

Klant:
Dus wanneer ik thuis kom, kunnen dan de lampen gaan branden?

Installateur:
Om dit mogelijk te maken heeft u in huis Z-Wave dimmers nodig. Deze worden allemaal in de Z-Wave Hub geladen. Vervolgens heeft u nog een Z-Wave camera nodig die u tevens in de Hub laadt. Wanneer deze producten geïnstalleerd zijn kunt u in de app verschillende triggers instellen. Bijvoorbeeld dat wanneer uw camera beweging detecteert de lampen binnenshuis gaan branden.

Klant:
Maar dit kan ik met een Zigbee systeem toch ook?

Installateur:
Dat klopt enigszins. U kunt inderdaad ook in een Zigbee systeem verschillende triggers en scènes aanmaken. Echter bent u hierin vaak beperkt in het aantal sensoren dat u kunt gebruiken. Zo zijn er bijvoorbeeld geen camera’s verkrijgbaar die het Zigbee protocol ondersteunen. Hierom is de keuze voor een Z-Wave systeem aan te raden, omdat er hierin meer variatie is qua producten die u kunt gebruiken in uw systeem.

EcoDim biedt hierin aan:

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.