Zigbee, Z-Wave of WiFi voor smarthome?

  • Geplaatst op
  • 3
Zigbee, Z-Wave of WiFi voor smarthome?

Zigbee, Z-Wave of WiFi?

Zigbee, Z-Wave en WiFi zijn de populairste smarthome protocollen. Maar wat zijn de verschillen en welke is geschikt voor mijn installatie? Daarmee help ik u in dit artikel.

De belangrijkste kenmerken per protocol op een rij:

  Zigbee Z-Wave WiFi
Hub vereist:

Ja, bij Zigbee connectie

Nee, bij Touchlink connectie

Ja Nee, wel een WiFi router
Netwerk Open Gesloten Open
MESH-netwerk Ja Ja Nee
Max. aantal aan te sluiten apparaten Tussen 50-65.536
afhankelijk van de Hub
Tussen 40-232
afhankelijk van de Hub
10
Energieverbruik Laag Laag Hoger dan Zigbee en Z-Wave
Frequentie 2.4 GHz 868 mHz  
Stabiliteit netwerk Minder dan Z-Wave, maar beter dan WiFi Beter dan Zigbee en WiFi Minste vanwege meerdere apparaten op WiFi netwerk
Reactiesnelheid Goed Minder dan Zigbee en Z-Wave Goed
Populaire smarthome systemen
  • Amazon Alexa
  • Philips Hue
  • Homey
  • Futurehome
  • Trust
  • Aduro Smart
  • Aeotec SmartThings
  • WINK
  • IKEA Dirigera
  • FIBARO
  • Homey
  • homee
  • Futurehome
  • WINK
  • Amazon Alexa
  • Nedis
  • Trust
  • Woox
  • Hombli
  • Homeylux
  • Calex
  • Kruidvat
  • LSC Smart connect (Action)
  • Smart life
       

Wat betekent dit concreet?

 

Zigbee

zigbee    zigbee-geschikte-smarthome-platformen

Het Zigbee protocol is een open standaard dat een draadloze verbinding tussen apparaten op korte afstand mogelijk maakt. De basis voor het maken van een Zigbee netwerk is een Hub, deze Hub zet namelijk het Zigbee netwerk op. Zodra u een Zigbee netwerk heeft kunt u hieraan apparaten gaan koppelen. De apparaten samen vormen een zogenoemd MESH-netwerk. Dit houdt in dat de apparaten onderling met elkaar kunnen communiceren. Hierdoor is het mogelijk om een groot bereik te realiseren omdat de apparaten elkaar onderling versterken. In theorie is het mogelijk om wel 65.536 apparaten aan elkaar te koppelen in een enkel netwerk.

Daarnaast zijn Zigbee apparaten vaak energiezuinig in gebruik omdat de Zigbee chip weinig stroom verbruikt. Het Zigbee protocol maakt gebruik van de 2.4GHz frequentie. Hierdoor is het bereik wat korter t.o.v. zijn concurrent Z-Wave. Uiteraard heeft u voor een Zigbee netwerk altijd een Hub nodig, wat als een nadeel kan worden ervaren. Een ander nadeel is dat sommige aanbieders van de Zigbee Hub deze zo afschermen dat niet alle apparaten compatibel zijn met deze Hub.

EcoDim biedt hierin aan:

 

Z-Wave

z-wave   zwave-geschikte-smarthome-platformen

Net als bij het vorige protocol maakt Z-Wave gebruik van een MESH-netwerk om apparaten onderling met elkaar te laten communiceren. Het Z-Wave protocol maakt gebruik van de 868 MHz frequentie. Door deze lage frequentie kan het signaal makkelijker door bijvoorbeeld muren heen waardoor het bereik aanzienlijk groter is dan bij bijvoorbeeld het Zigbee protocol. Een Z-Wave apparaat heeft binnenshuis gemiddeld een bereik van ±24 meter en buitenshuis zelfs tot wel 90 meter. Tegenover dit grote bereik staat wel dat de datatransmissiesnelheid een stuk lager is, wat betekent dat commando’s net iets langzamer overkomen dan bij een Zigbee of WiFi apparaat.

Z-Wave apparaten zijn net als Zigbee apparaten energiezuinig in gebruik. Een nadeel is dat de Z-Wave chips een stuk duurder zijn wat vaak resulteert in hogere prijzen. Daarnaast kan je in een Z-Wave netwerk maar maximaal 232 apparaten koppelen. Dit lijkt veel, maar des groter de woning is des te sneller u ook aan dit aantal apparaten zal komen.

EcoDim biedt hierin aan:

 

WiFi

wifi    wifi-geschikte-smarthome-platformen

 

Het WiFi protocol is erg toegankelijk voor degene die een kleine smarthome installatie wil. Alle huishoudens beschikken wel over een draadloos WiFi netwerk. De drempel om gebruik te gaan maken van WiFi apparaten is hierdoor erg laag. Dit is tegelijkertijd ook een nadeel, omdat veel apparaten binnenshuis al gebruik maken van dit netwerk wat weer voor storingen en ruis kan zorgen. Daarnaast kunnen er op een WiFi netwerk minder apparaten aangesloten worden dan op een Zigbee of Z-Wave netwerk.

Een groot voordeel van WiFi is dat binnenshuis de dekking van het netwerk vaak al goed in orde is. Zo kunt u WiFi apparaten overal in huis wel verbinden met de router. Doordat WiFi algemeen al zo breed geaccepteerd is zijn de prijzen van deze apparaten vaak ook een stuk lager dan zijn tegenhangers. Helaas zijn apparaten die WiFi gebruiken minder energiezuinig dan bijvoorbeeld de apparaten van Zigbee en Z-Wave. Dit resulteert erin dat bijv. op een WiFi dimmer minimaal 2 led lampen aangesloten dienen te worden, voor een optimale dimbaarheid. Dit in tegenstelling tot minimaal 1 led lamp bij de Zigbee en Z-Wave dimmers.

EcoDim biedt hierin aan:

Reacties

  1. Mark-Jan Mark-Jan

    Beste Dave,

    Bedankt voor jouw reactie.

    Wij geven inderdaad vanuit de basis 10 aan.
    Uiteraard kunnen dit er meer zijn, maar dan is de kwaliteit van jouw WiFi netwerk en tevens jouw router erg belangrijk.
    Deze 10 houden wij dus aan om ervoor te zorgen dat iemand die een basis-router (router van de internetprovider) heeft er mee uit de voeten kan en de dimmer(s) goed kunnen blijven werken. Iemand met meer kijk op dit soort systemen kan de dimmers vaste IP-adressen gaan geven, maar dan kiezen deze klanten weer vaker voor een andere protocol dan WiFi.

    Wij ondersteunen van "huis uit" inderdaad geen HA. Dit is een complexer domotica systeem waarin wij niet altijd de vragen kunnen beantwoorden. Hiervoor zijn er diverse forums beschikbaar waar uitgebreid verteld wordt over HA en hoe dit in zijn werk gaat. Dat neemt niet weg dat bijv. onze zigbee dimmers daarin niet werken. Er zijn namelijk vele klanten die onze zigbee dimmers probleemloos hebben draaien in HA.

    Hopende hiermee jouw vraag/opmerking te hebben beantwoordt.

    Met vriendelijke groet,
    Mark-Jan - Ecodim

  2. Smarthome Services Smarthome Services

    KNX is idd een prima protocol, echter staat de aanschafprijs niet in verhouding tot Zwave /Zigbee en WiFi en dus is het voor consumenten met een beperkt budget gewoon niet betaalbaar en dus ook niet populair.

  3. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Geachte heer van Mil,

    Hartelijk dank voor uw reactie op het blogartikel. Uiteraard is KNX een zeer bekend en goed protocol echter hebben wij binnen de range van Smart dimmers geen KNX gerelateerde producten. Derhalve hebben wij dit protocol (en vele andere protocollen) niet behandeld in deze blog. Hierbij bedoelen wij uiteraard niet dat dit geen goed en betrouwbaar protocol is!

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  4. Rob van Mil Rob van Mil

    Echt bizar dat je in zo'n overzicht van Smart Home protocollen niet het meest gebruikte, het meest degelijke en het meest veilige protocol niet eens noemt, laat staan in de vergelijking opneemt! Waar is KNX! En ja, KNX is ook draadloos!!

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.