EcoDim dimmer in wisselschakeling aansluiten

  • Geplaatst op
  • 0
EcoDim dimmer in wisselschakeling aansluiten

De dimmers van EcoDim zijn geschikt voor diverse wisselschakelingen. Per dimmer verschillen de mogelijkheden. In deze blog leggen we uit wat de verschillende mogelijkheden zijn en op welke manier de dimmers/schakelaars aangesloten moeten worden om een wisselschakeling te realiseren.

 

Verschillende mogelijkheden voor wisselschakelingen

Een wisselschakeling maken kan met verschillende apparaten. Zo kunt u een wisselschakeling maken met een aan/uitschakelaar, een andere dimmer, een pulsdrukker of een draadloze schakelaar. Hieronder worden deze opties verder toegelicht.

Raadpleeg altijd de handleiding van de betreffende dimmer voor het aansluitschema. Zo weet u zeker dat u de dimmer juist aansluit.

Wisselschakeling met aan/uitschakelaar

De meest voorkomende wisselschakeling bij een dimmer is die met een aan/uitschakelaar. Wanneer u deze wisselschakeling realiseert, kunt u een lampengroep vanaf de ene kant dimmen én aan-/uitzetten en vanaf de andere kant alleen aan- en uitzetten.

De installatie van deze wisselschakeling is eenvoudig. De fasedraad (vaak bruin) monteert u in één van de L-poorten. De twee schakeldraden (vaak zwart) die vanaf de aan/uit schakelaar komen plaatst u in de twee sinusgolf-poorten.

 

hotelschakeling EcoDim dimmer en aan/uitschakelaar

 

Geschikte dimmers voor deze wisselschakeling: ECO-DIM.01, ECO-DIM.02 PRO, ECO-DIM.03, ECO-DIM.03 PRO, ECO-DIM.04, ECO-DIM.04 PRO en ECO-DIM.05 PRO.

 

Wisselschakeling met meerdere dimmers

Het is ook mogelijk een wisselschakeling te maken met meerdere dimmers. U kunt dan één lampengroep dimmen vanaf meerdere plekken. Dit realiseert u met de ECO-DIM.11. Deze unieke led dimmer is een van de weinige universele dimmers die dit kan. De ECO-DIM.11 is geschikt voor minimaal 2 en maximaal 20 dimmers per lampengroep.

Bij een wisselschakeling met twee dimmers plaatst u eerst de fasedraad in de L-poort van de ene dimmer. Vervolgens verbindt u deze dimmer via de andere L-poort door naar de tweede dimmer. Hier plaatst u deze draad in een van de twee L-poorten. Bij de eerste dimmer plaatst u vervolgens een draad in een van de sinusgolf-poorten. Deze draad wordt ook bij de tweede dimmer in een van de twee sinusgolf-poorten geplaatst. De schakeldraad van de lamp plaatst u tot slot in de andere sinusgolf-poort van de tweede dimmer.

 

Aansluiting ECO-DIM.11

 

Geschikte dimmers voor deze wisselschakeling: ECO-DIM.11 Multicontrol

 

                                 

 

Wisselschakeling met pulsdrukker

Ook is het mogelijk om een wisselschakeling te maken met een pulsdrukker. Op het ene punt heeft u dan een slimme druk/draaidimmer of dimmodule met pulsdrukker en op het andere punt kunt u dimmen en schakelen met een pulsdrukker. Hieronder zijn de twee verschillende installaties weergegeven (met druk/draaidimmer en met dimmodule).

Bij een wisselschakeling met druk/draaidimmer en pulsdrukker sluit u eerst de dimmer aan. Dit doet u door de fasedraad (afkomstig van de pulsdrukker) in één van de L-poorten te bevestigen en de schakeldraad van de lamp in de sinusgolf-poort. Vervolgens plaatst u een nieuwe schakeldraad in de P-poort van de dimmer. Deze draad plaatst u ook in de pulsdrukker. De pulsdrukker verbindt u vervolgens weer aan de bruine fasedraad.

 

Wisselschakeling met EcoDim dimmer en pulsdrukker

 

Bij een wisselschakeling met een dimmodule (ECO-DIM.14 of ECO-DIM.10) + pulsdrukker en pulsdrukker sluit u eerst de dimmodule aan. Dit doet u door de fasedraad (die afkomstig is van de twee pulsdrukkers) in de L-poort te monteren. De schakeldraad van de lamp monteert u in de sinusgolf-poort. Vervolgens sluit u de pulsdrukkers aan op de dimmodule. Dit doet u door een draad te monteren in de P-poort van de module. Deze monteert u weer in de eerste pulsdrukker. Vanuit de eerste pulsdrukker verbindt u deze door naar de tweede pulsdrukker. De tweede pulsdrukker verbindt u met de bruine fasedraad en verbindt u door naar de eerste pulsdrukker en de module (L-poort, zoals eerder aangegeven). Deze manier van dimmen wordt ook wel tast dimmen genoemd.

 

Wisselschakeling EcoDim module en twee pulsdrukker

 

Geschikte dimmers voor deze wisselschakeling: ECO-DIM.07 Zigbee Basic, ECO-DIM.07 Zigbee Pro, ECO-DIM.07 WiFi, ECO-DIM.07 Z-Wave, ECO-DIM.10 Zigbee, ECO-DIM.10 WiFi, ECO-DIM.10 Z-Wave en ECO-DIM.14.

 

Wisselschakeling met draadloze schakelaar

Tot slot kunt u ook een wisselschakeling maken met een draadloze schakelaar. U heeft dan op het ene punt een Zigbee dimmer (of Zigbee module + pulsdrukker) en op het andere punt een draadloze schakelaar. Zo kunt u vanaf beide punten de lampengroepen schakelen én traploos dimmen.

De installatie gaat via het protocol Zigbee. U kunt zowel de dimmer als de schakelaar inladen in een smarthome systeem/hub (ondersteund door Zigbee). Via Touchlink kunt u deze vervolgens aan elkaar koppelen. Via Touchlink kunt u ook zonder hub de draadloze schakelaar koppelen aan een Zigbee dimmer. Hoe u dit exact doet staat beschreven in de meegeleverde handleiding. Let op: De manier waarop de koppeling gemaakt kan worden is afhankelijk van het smarthome systeem. Zo is een Touchlink koppeling bijvoorbeeld niet nodig bij Homey en Ikea Dirigera, hier worden de draadloze schakelaars namelijk weergegeven in de app.

 

draadloze schakelaar

 

Geschikte dimmers voor deze wisselschakeling: ECO-DIM.05 Zigbee, ECO-DIM.06 Zigbee, ECO-DIM.07 Zigbee Basic, ECO-DIM.07 Zigbee Pro en ECO-DIM.10 Zigbee.

 

Wisselschakeling met EcoDim dimmers realiseren

Wanneer u bezig gaat met het realiseren van een wisselschakeling is het altijd van belang dat de stroom uit staat. Daarnaast is het aan te raden om altijd te kijken naar het aansluitschema dat weergegeven staat in de handleiding van de dimmer die u wilt installeren. Heeft u verder nog vragen over de mogelijke wisselschakelingen met EcoDim dimmers? Neem dan gerust contact met ons op!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.