Eerste Hulp Bij Dimmen (EHBD) dim uw lampen in 7 stappen

 • Geplaatst op
 • Door Nick Vriese
 • 8
Eerste Hulp Bij Dimmen (EHBD) dim uw lampen in 7 stappen

Het dimmen van led verlichting kan wat problemen geven, knipperende lampen, zoemende dimmers, brommende lampen, niet passend afdekmateriaal etc. Hier leest u welke stappen belangrijk zijn en waar u rekening mee moet houden voor het succesvol dimmen van led.

Stap 1: Verlichting dimbaar of NIET dimbaar 

Zijn de lampen die u op de dimmer wilt aansluiten dimbaar of NIET dimbaar.  Dit kunt u vaak aan het tekentje op de verpakking zien. Wanneer er geen logo aanwezig is dat het lampje dimbaar is of dit expliciet op de verpakking staat vermeld, kunt u er vanuit gaan dat de lamp NIET dimbaar is. Led lampen zijn dus standaard niet altijd dimbaar. Wanneer de lamp niet dimbaar is, dan is het helaas niet mogelijk de lamp te dimmen, ook niet met een led dimmer. Wanneer niet dimbare led lampen gedimd worden, zullen ze namelijk direct beginnen te knipperen. 

                      

Stap 2: 12V of 230V led lampen? 

De meeste lampen werken direct op 230V, E27 en E14 ook wel bekend als dunne en dikke fitting en GU10 (bajonetsluiting, paddenstoeltjes) zijn daarin de bekendste. Deze 230V led lampen kunt u één op één vervangen. Wanneer de lampen dimbaar zijn kunt u deze ook rechtstreeks op een led dimmer aansluiten. 

Er zijn ook een aantal veel verkochte 12V lampsoorten (O.a. G4, MR16 of MR11 spots). Wanneer u deze gaat dimmen, dan is juist de trafo van groot belang. De halogeentrafo werkt bijvoorbeeld met een ballast van 30-500W, dit staat vaak op de trafo zelf weergegeven.

Met led verlichting komt u vaak onder het minimale vermogen van bijvoorbeeld 30W, waardoor de led lampen niet op deze trafo dimmen. De lampen zullen in dit geval vaak beginnen te knipperen. Wanneer u deze led lampen wil dimmen heeft u een speciale DIMBARE led trafo nodig. 

Stap 3:  Led dimmer? wat is een led dimmer?

Net als bij stap 2 speelt het minimale aansluitvermogen van de dimmer een grote rol. U kunt in de meeste gevallen dus geen halogeen dimmers gebruiken om uw led lampen te dimmen. Dit heeft met het minimale vermogen van de halogeen dimmer te maken.

Het minimale vermogen van de halogeen dimmer is bijvoorbeeld 40-400W of 60-600W. Ook hier komt u met de led verlichting vaak onder het minimale vermogen van de dimmer waardoor de lampen niet stabiel zullen dimmen, helemaal niet zullen dimmen, beginnen te knipperen of te zoemen.  Met een led dimmer is dit vermogen bijvoorbeeld 0-150W of 0-450W, hierdoor heeft u deze problemen wat betreft het minimale vermogen niet. 

Stap 4: Fase aansnijding of fase afsnijding? 

Bij het dimmen van led zijn er twee verschillende dimtechnieken, de dimtechniek staat vaak op de dimmer weergegeven met RL, RC of RLC. 

Fase aansnijding – RL – leading edge – TRIAC – Magnetisch

Fase afsnijding – RC – trailing edge – TRONIC – Elektronisch

De dimbare driver (onderdeel in de lampvoet) van de lamp bepaald eigenlijk of het werkt met een fase aansnijdende of afsnijdende techniek. Helaas komt het nog vaak voor dat dit niet op de lampen staat weergegeven. Mocht dit het geval zijn dan kunt u het beste kiezen voor een fase afsnijdende led dimmer, hier werkt inmiddels ongeveer 90% van de markt het beste op. 

Daarnaast zijn er tegenwoordig ook universele led dimmers die beide technieken ondersteunen. Zogenaamde RLC led dimmers (fase aan- en afsnijding). Wanneer er een verkeerde combinatie wordt gebruikt tussen lamp en dimmer, dan geeft dit vaak een irritante bromtoon en/of piep in de lamp of dimmer. 

Stap 5: Wat is het aan te sluiten type ballast en vermogen? 

Wat gaat u op de dimmer aansluiten en hoeveel watt is dit in totaal? Het is bijvoorbeeld niet bevorderlijk voor de dimmer om zowel halogeen als led lampen gecombineerd op de dimmer aan te sluiten.

Wij raden aan wanneer het mogelijk is één type ballast op een dimmer aan te sluiten en dit niet te combineren. Het beste resultaat krijgt men wanneer het wattage en het fabricaat van de lampen ook hetzelfde is. Dan werken alle dimbare drivers (onderdeeltjes in de lamp die het lampje dimbaar maken) namelijk op dezelfde manier en dat geeft het meest rustige en stabiele dimbeeld.

Daarnaast is het ook goed om te bekijken wat voor aansluitwattages er op de dimmer staan. Vaak staan er namelijk twee type ballast op de dimmer. Een voor LED en een voor Halogeen/gloeilampen. Het is doorgaans zo dat er meer halogeen vermogen dan led vermogen op een dimmer aangesloten kan worden.

Bijvoorbeeld 5-85W led vermogen is 10-350W halogeen vermogen, dan hebben we het over dezelfde dimmer. Bij EcoDim dimmers staan de aansluitwattages altijd in led vermogen weergegeven. Hier hebben we onze dimmers ook op doorontwikkeld om dit zo breed mogelijk in de markt te kunnen zetten. Onze dimmers zijn namelijk geschikt voor 0-150 tot 0-450W aan led vermogen. Afhankelijk van type EcoDim dimmer.

Stap 6: Juiste dimmer, maar de lampen knipperen nog steeds.

Stap 1 t/m 5 juist uitgevoerd, maar nog steeds last van knipperende lampen? Vaak is dit dan in het lage of hoge lichtniveau.

Dit komt omdat de lampen (drivers) van de dimmer teveel of te weinig input krijgen. Wanneer er geen afstelmogelijkheden op de dimmer zitten is dit er bijna niet uit te filteren. U kunt dit vaak oplossen met een dimstabilisator. Deze moet u dan voor de led lampen plaatsen. Dit geeft wel weer een extra handeling. 

Bij EcoDim hebben bijna altijd een MIN en MAX regelaar op de dimmer zitten. Hiermee kan iedereen het hoge en het lage lichtniveau bepalen. Wanneer de lampen dus in het lage lichtniveau knipperen of helemaal uitgaan, dan kunt u de MIN iets opdraaien waardoor de dimmer meer vermogen geeft. Deze instelling zal de dimmer onthouden als laagste lichtstand. Voor de MAX werkt dit precies op dezelfde manier.

Stap 7: Afdekmateriaal 

Wanneer we de technische zaken wat betreft het dimmen hebben opgelost en op elkaar hebben afgestemd en afgesteld, dan blijft het afdekmateriaal nog over. Let er bij het aanschaffen van de dimmer altijd goed op dat uw eventueel bestaande afdekmateriaal hier op past. In deze markt is er namelijk veel productbescherming. 

Bij EcoDim hebben we ervoor gezorgd dat de meeste bekende merken afdekramen op onze inbouwdimmer passen. We hebben bij al onze dimmers een hulpstukkenset meegeleverd om dit passend te maken.  Onze dimmers zijn passend gemaakt voor o.a.: 

 • Berker by Hager
 • Busch-Jaeger (m.u.v. 6540-7x)
 • Gira
 • JUNG
 • Kopp
 • Merten by Schneider 51xx en System M
 • Niko (m.u.v. XXX-31003 en PR20)
 • PEHA

Mocht u nog vragen hebben over het dimmen van led of wilt u weten welke dimmers u het beste kunt gebruiken dan kunt u ons altijd bellen of mailen.

Wanneer u als verkooppunt graag meer informatie over onze dimmers zou willen hebben, dan vernemen wij het graag. 

Reacties

 1. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Geachte mevrouw Sheedler,

  Wij raden het af om een niet dimbare lamp te plaatsen op een dimmer. In vrijwel alle gevallen zal de lamp niet juist functioneren en gaan knipperen.

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 2. Inge Inge

  Wij hebben een wanddimmer (hotel schakeling) bij de trapopgang maar wil nu een wandlamp
  zonder dim mogelijkheid bevestigen. Van mij hoeft de lamp niet perse te dimmen maar zou dat problemen opleveren?

 3. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Beste Michel,

  Er is in deze situatie waarschijnlijk sprake van een lekstroom. Afhankelijk van de kwaliteit van de drivers in de led lampen wordt dit zichtbaar aan de hand van nagloeien. Het plaatsen van een Led dimstabilisator parallel aan de lampen zal dit probleem hoogstwaarschijnlijk gaan verhelpen.

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 4. Michel Michel

  Goedendag, Ik heb een EcoDim.07 Z-Wave welke ik wil gebruiken voor 5x Pharox dimbare led lampen (4w, 360lm, 2700K, 19mA) maar de lampen willen niet uitgaan. Dimmen van de lampen is wel mogelijk. Wat kan ik hieraan doen?

 5. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Beste Eelco,

  Zoals per e-mail besproken komt dit doordat de ECO-DIM.10 een kleine spanning nodig heeft om de dimmer zijn connectie te laten behouden met het Zigbee netwerk. Dit kan zichtbaar worden in de vorm van nagloeien van de lampen. De EcoDim Led dimstabilisator verhelpt dit probleem.

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 6. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Beste Jeroen,

  Dit type lamp van Osram is volgens de specificaties niet dimbaar. Daarom zal dit wel werken met een aan/uit schakelaar maar niet met een dimmer.

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 7. Eelco Langelaan Eelco Langelaan

  Beste Team EcoDim, ik heb een EcoDim 10 welke goed integreert met HUE App. Alleen als hij uitgeschakeld staat blijft de lamp (LED plafonniere) heel zwak branden en gaat dus niet helemaal uit. Enig idee hoe dit kan? Dank, Eelco

 8. Jeroen Jeroen

  Beste Nick, ik heb een eco-dim-04 wanddimmer geïnstalleerd. daarbij wilde ik één Vintage 1906 LED Globe 7W (220-240 V) van Osram gebruiken. Volgens verpakking dimbaar maar er staat niet bij met welke dimtechniek. Op internet komt ik echter tegen dat Osram Fase Afsnijding (RC) adviseert. wat in overeenstemming is met de eco-dim-04. Wanneer ik de lamp aansluit doet deze het echter helemaal niet.
  Ik heb de lamp getest op een gewone, niet gedimde aansluiting. De lamp is niet stuk...
  Ik heb de dimmer getest met een oud spaarlampje. deze doet het, weliswaar flikkerend. dus er is spanning.
  De dimmer is hotel-geschakeld met een gewone aan/uit knop.
  Heeft u enig idee waarom de lamp niet aangaat, en/of wat een eventuele oplossing zou kunnen zijn?
  mvg

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.