Welke led dimmer heb ik nodig & waar moet ik opletten?

  • Geplaatst op
  • Door Jorien Vriese
  • 6
Welke led dimmer heb ik nodig & waar moet ik opletten?

Welke led dimmer heb ik nodig en waar moet ik op letten bij de aanschaf hiervan? Een led dimmer is toch een led dimmer!?Van de buitenkant zien de meeste led dimmers er inderdaad ongeveer hetzelfde uit. Alleen de binnenkant en de techniek kan compleet van elkaar verschillen.De éne led dimmer is dus de andere niet. Er zijn namelijk verschillende type led dimmers. Om een goed dimresultaat te krijgen moet er een juiste samenwerking zijn tussen de led lamp en led dimmer. Hieronder staan de belangrijkste zaken omschreven waar u op dient te letten bij de aanschaf van een led dimmer.

1) Zijn de led lampen dimbaar? Wat voor dimbare driver?

Allereerst is het van belang om te bekijken of uw led lampen dimbaar zijn. Wanneer de led lampen namelijk niet dimbaar zijn, dan kunt u deze niet dimmen. Ook niet met een speciale led dimmer. Daarnaast is een groot deel van de dimbaarheid toe te schrijven aan de dimbare driver in de led lamp. U kunt vaak het onderstaande logo vinden op de verpakking van de led lamp wanneer deze dimbaar is. Wanneer er niets over de dimbaarheid staat vermeld, kunt u er vanuit gaan dat de led lampen niet dimbaar zijn.De driver is een klein onderdeeltje dat ervoor zorgt dat de led lamp dimbaar is. Wanneer een dimbare driver van een slechte kwaliteit is, zal de led lamp minder ver terug kunnen dimmen dan een led lamp met een kwalitatieve dimbare driver. De driver bepaalt ook of dit met een fase aansnijdende of fase afsnijdende techniek moet gebeuren.

2) Welke dimtechniek heb ik nodig? Fase aan- of afsnijding?

Zoals hierboven beschreven staat zijn er lampen die werken met fase aansnijding (RL) of fase afsnijding (RC). Zonder teveel op de techniek in te gaan, want dan wordt het vrij technisch, betekent dit eigenlijk dat er twee verschillende dimtechnieken zijn. Wanneer een lampje dus werkt op fase aansnijding, zal het niet lekker dimmen op een fase afsnijdende dimmer en andersom idem dito. De ervaring leert dat ruim 90% van de led lampen op de markt het beste werkt met een fase afsnijdende led dimmer.Hoe kunnen we deze technieken herkennen? Hoe wordt dit ook wel in de markt genoemd?

  • Fase aansnijding – RL – leading edge – TRIAC – Magnetisch
  • Fase afsnijding – RC – trailing edge – TRONIC – Elektronisch

De tekens van de dimtechniek staan vaak op de led dimmer weergegeven.Kies dus altijd dezelfde dimtechniek voor zowel de led lamp (of led driver) en led lamp. Weet u niet op welke dimtechniek uw dimbare led lamp of dimbare led driver werkt? Ga dan voor een universele led dimmer, zoals de ECO-DIM.01 of ECO-DIM.03. Deze werken beide op zowel RL als RC led lampen.

3) Hoeveel led vermogen kan ik er op aansluiten?

Wanneer de keuze voor de dimtechniek is gemaakt is het raadzaam om te bekijken hoeveel vermogen op de dimmer kan worden aangesloten. Vaak staat dit op de dimmer aangegeven. Vraag bij twijfel aan de leverancier of het hier om het led vermogen of halogeenvermogen gaat, dit kan namelijk verschillend zijn.Het led vermogen is vaak lager dan het halogeenvermogen wat u op dezelfde dimmer kunt aansluiten. Bij EcoDim zetten we altijd het led vermogen op onze dimmers. Dit is bijvoorbeeld 0-150W led vermogen. Het halogeenvermogen wat u op deze zelfde dimmer kunt aansluiten is hoger, bijvoorbeeld 0-400W.

led vermogen Tip 1: We raden aan om geen verschillende ladingen op de led dimmer aan te sluiten (bijvoorbeeld halogeen en led door elkaar). U krijgt het beste dimresultaat wanneer er allemaal dezelfde lampen, met dezelfde wattages en hetzelfde fabricaat aangesloten worden op één led dimmer. Zo reageren namelijk alle dimbare drivers van de led lampen op dezelfde manier op de dimmer waardoor er geen scheef dimbeeld ontstaat.Tip 2: Tel het aangesloten led wattage bij elkaar op en u weet hoe veel led vermogen u van de dimmer nodig heeft. Houd altijd een kleine speling aan voor de PowerFactor (extra verbruik). De meeste EcoDim dimmers hebben al een erg groot led vermogen van 0-150W. Heeft u nou nog meer vermogen nodig? Ga dan voor de ECO-DIM.03 0-450W, speciaal voor grote hoeveelheden led lampen of grote wattages.

4) Welke afstelmogelijkheden heeft de dimmer?

Afstelmogelijkheden zijn belangrijk om de optimale dimbaarheid uit een bepaalde set te halen. Zoals eerder aangegeven is ook de dimbare driver erg belangrijk voor de dimbaarheid. Wanneer de led dimmer afstelmogelijkheden in het lage en oge lichtniveau heeft, kunt u altijd de best mogelijke dimbaarheid uit de led lamp halen.Bij de éne led lamp kunt u wellicht verder terug dimmen dan bij een andere led lamp. Dat heeft te maken met de dimbare driver die in de lampvoet zit of extern is aangesloten. Met onze EcoDim led dimmers heeft u altijd een MIN afstelling en in de meeste gevallen ook een MAX afstelling. U kunt dan met een schroevendraaier de minimale en maximale lichtstand stabiel instellen en handmatig de lichtoutput en lichtstabiliteit instellen. Wanneer u te ver gaat zal het lampje beginnen te knipperen. Dan weet u dat u iets verder op moet draaien tot de lamp weer stabiel brandt. Zo haalt u altijd de beste dimbaarheid uit iedere led lamp.led-dimmer-afstellen-min-max

5) Is de dimmer te gebruiken in een wissel-/hotelschakeling?

Wanneer u één groep lampen vanuit twee kanten wil schakelen kan dit door een wisselschakeling/hotelschakeling te maken. Uw dimmer moet hiervoor wel geschikt zijn. Waar u dan op moet letten is dat er ruimte is voor twee, vaak zwarte, schakeldraden.Bijna alle EcoDim inbouwdimmers (m.u.v. de ECO-DIM.05 duo led dimmer) zijn geschikt voor wisselschakeling/hotelschakeling. De schakeldraden zijn op de EcoDim led dimmers afgebeeld met het sinusgolf icoon (golf met pijl erdoorheen). Dit zijn de aansluitpunten voor de twee zwarte schakeldraden.

led-dimmer-wisselschakeling6) Is de dimmer geschikt voor mijn afdekmateriaal?

Wanneer er al afdekmateriaal aanwezig is of er een voorkeur voor een specifiek merk afdekmateriaal is, dan is het prettig dat de inbouwdimmer achter het bestaande afdekmateriaal past. Let dus goed op dat uw inbouwdimmer geschikt is voor de door u te gebruiken afdekmaterialen.Bij EcoDim hebben we diverse hulpstukken laten ontwikkelen die standaard bij de dimmers worden meegeleverd. Hierdoor zijn de inbouwdimmers geschikt voor alle bekende A-merken afdekmateriaal.Afdekmateriaal op universele led dimmer

n

7) Moet ik rekening houden met een 'smarthome', nu of in de toekomst?

Zijn er ruimtes die nu of in de toekomst via een smarthome app bediend moeten worden? Dit kan zijn dat u nu of later een Philips Hue, HOMEY, FIBARO, Trust, AduroSmart of andere smarthome app wilt gaan gebruiken. Hiermee kunt u spraakgestuurd (middels Google Home of Amazon Alexa) uw verlichting bedienen, maar ook via uw telefoon. En waar we bij EcoDim rekening mee hebben gehouden is dat de smart dimmers ook nog 'gewoon' met de vertrouwde handomdraai te bedienen zijn. Voor de moderne huishoudens zijn er ook dimmer modules (pulsdimmers) beschikbaar.Voordelen van de smart dimmers is dat u alle domme dimbare led lampen kunt aansluiten, zodat u niet wordt beperkt qua keus in uw verlichting. Met deze slimme aansturing kunt u vanuit uw luie stoel of vanaf buitenshuis uw verlichting dimmen. Ook kunt u bijv. een timer instellen.Indien u nu of in de toekomst bepaalde ruimtes 'smart' wilt gaan aansturen, dan kunt u nu alvast kiezen voor een smart dimmer, waarbij de Zigbee dimmer in Nederland verreweg het populairst is. U kunt dan nu nog de dimmer op de traditionele manier bedienen en zo behoudt u de mogelijkheid om in de toekomst diezelfde dimmer te gebruiken in een smarthome systeem.smarthome-led-dimmersTot slot moet u natuurlijk tevreden zijn met het aankoopbedrag van uw dimmer. Hier houden wij bij EcoDim uiteraard altijd rekening mee.Wanneer u nog vragen heeft over bovenstaande stappen of wanneer wij u op een andere manier van dienst kunnen zijn dan vernemen wij dit graag.Interesse in onze led dimmers? Bekijk hier het complete assortiment of neem gerust contact met ons op!

Reacties

  1. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Hello,

    It is not possible to use two smart dimmers to control one light. In this situation we suggest to use a smart dimmer in combination with a momentary switch. With the momentary switch you can also control the lights (on/off) and when you push the switch for a longer period it also in or decreases the lights intensity.

  2. Andrey Andrey

    Hello, can use two smart dimmers on the different sides of the room to control one light?

  3. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Beste Johan,

    Om led strips te kunnen dimmen/besturen via een smarthome systeem wordt in veel gevallen de driver van de ledstrip vervangen door een slimme variant. Afhankelijk van het door u gebruikte smarthome systeem dient u een driver aan te sluiten die hiervoor geschikt is, dit wordt mede bepaald door het protocol van uw smarthome systeem.

    Vragen of verder hulp nodig? Neem dan contact op via [email protected] en wij helpen u graag verder.

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  4. Johan Johan

    Ik zie niet beschreven in uw reportage over LED STRIP verlichting. Ik wil van al die ( vele ) knoopcell batterij remote controllers af die erbij zitten

  5. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Geachte heer Oosterhuis,

    Hartelijk dank voor uw bericht. Deze dimmers hebben wij niet in ons assortiment!

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  6. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

    Geachte heer van Brussel,

    Dit kan meerdere oorzaken hebben, om dit iets preciezer te kunnen onderzoeken verzoeken wij u een e-mail te sturen naar [email protected].

    Met vriendelijke groet,
    Gabbe van der Zwan

  7. Hans van Brussel Hans van Brussel

    Ik heb twee duodimmers van uw merk. Wanneer de lampen op een bepaalde hoogte staan beginnen ze echter te knipperen. De kampen zijn allemaal hetzelfde wattage en zelfde merk. Wat is het probleem.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.