Welke led dimmer heb ik nodig? waar moet ik op letten?

 • Geplaatst op
 • Door Gabbe van der Zwan
 • 2
Welke led dimmer heb ik nodig? waar moet ik op letten?

Welke led dimmer heb ik nodig en waar moet ik opletten bij de aanschaf hiervan, een led dimmer is toch een led dimmer?

Van de buitenkant zien de meeste led dimmers er inderdaad ongeveer hetzelfde uit. Alleen de binnenkant en de techniek kan compleet van elkaar verschillen.

De ene led dimmer is dus de andere niet. Er zijn namelijk verschillende type led dimmers. Om een goed dimresultaat te krijgen moet er een juiste samenwerking zijn tussen de led lamp en led dimmer. Hieronder staan enkele punten omschreven waar u op moet letten bij de aanschaf van een dimmer.

Punt 1: Zijn de led lampen dimbaar, wat voor dimbare driver?

Allereerst is het van belang om te bekijken of uw led lampen dimbaar zijn. Wanneer de led lampen namelijk niet dimbaar zijn, dan kunt u deze niet dimmen, ook niet met een speciale led dimmer. Daarnaast is een groot deel van de dimbaarheid toe te schrijven aan de dimbare driver in de led lamp. U kunt vaak het onderstaande logo vinden op de verpakking van de led lamp wanneer deze dimbaar is. Wanneer er niks over de dimbaarheid staat vermeld kunt u er vanuit gaan dat de led lampen niet dimbaar zijn. 

De driver is een klein onderdeeltje dat ervoor zorgt dat de led lamp dimbaar is. Wanneer een dimbare driver van een slechte kwaliteit is, zal de led lamp minder ver terug kunnen dimmen dan een led lamp met een kwalitatieve dimbare driver. De driver bepaald ook of dit met een fase aansnijdende of fase afsnijdende techniek moet gebeuren. 

Punt 2: Welke led dimmer heb ik nodig? fase aan- of afsnijding? 

Zoals hierboven beschreven staat zijn er lampen die werken met fase aansnijding of fase afsnijding. Zonder teveel op de techniek in te gaan, want dan wordt het vrij technisch, betekent dit eigenlijk dat er twee verschillende dimtechnieken zijn. Wanneer een lampje dus werkt op fase aansnijding, zal het niet lekker dimmen op een fase afsnijdende dimmer en andersom idem dito. Onze ervaring leert ons dat ruim 90% van de led lampen op de markt het beste werkt met een fase afsnijdende led dimmer. 

Hoe kunnen we deze technieken herkennen? Hoe wordt dit ook wel in de markt genoemd? 

 • Fase aansnijding – RL – leading edge – TRIAC – Magnetisch
 • Fase afsnijding – RC – trailing edge – TRONIC – Elektronisch

De tekens van de dimtechniek staan vaak op de led dimmer weergegeven. 

Punt 3: Hoeveel vermogen kan ik er op aansluiten?

Wanneer de keuze voor de dimtechniek is gemaakt is het raadzaam om te bekijken hoeveel vermogen er op de dimmer kan worden aangesloten. Vaak staat dit op de dimmer aangegeven. Vraag bij twijfel aan de leverancier of het hier om het led vermogen of halogeenvermogen gaat, dit kan namelijk verschillend zijn.

Het led vermogen is vaak lager dan het halogeenvermogen wat u op dezelfde dimmer kunt aansluiten. Bij EcoDim zetten we altijd het led vermogen op onze dimmers. Dit is bijvoorbeeld 0-150W led vermogen. Het halogeenvermogen wat u op deze zelfde dimmer kunt aansluiten is hoger, bijvoorbeeld 0-400W halogeenvermogen.

   

Daarnaast is het aan te raden om geen verschillende ladingen op de led dimmer aan te sluiten (bijvoorbeeld halogeen en led lampen door elkaar). U krijgt het beste dimresultaat wanneer er allemaal dezelfde lampen, met dezelfde wattages en hetzelfde fabrikaat aangesloten worden op één led dimmer. Hierdoor reageren namelijk alle dimbare drivers van de led lampen op dezelfde manier op de dimmer waardoor er geen scheef dimbeeld ontstaat. 

Punt 4: Heeft de dimmer afstelmogelijkheden? 

Afstelmogelijkheden zijn belangrijk om de maximale dimbaarheid uit een bepaalde set te halen. Zoals eerder aangegeven is ook de dimbare driver erg belangrijk voor de dimbaarheid. Wanneer de led dimmer afstelmogelijkheden heeft in het hoge en lage lichtniveau kunt u altijd het maximale uit de dimbare led lamp halen. 

Bij de ene led lamp kunt u wellicht verder terug dimmen dan bij een andere led lamp. Dat heeft dan te maken met de dimbare driver die in de lampvoet zit. Met onze EcoDim led dimmers heeft u altijd een MIN. en in de meeste gevallen ook een MAX. afstelling. U kunt dan met een schroevendraaier de minimale en maximale lichtstand stabiel instellen en bekijken tot hoe ver de led lamp kan terug dimmen. Wanneer u te ver gaat zal het lampje beginnen te knipperen. Dan weet u dat u iets verder op moet draaien tot de lamp weer stabiel brandt. Zo haalt u altijd de maximale dimbaarheid uit uw led lampen! 

 

Punt 5: Is de dimmer te gebruiken in een wissel-/hotelschakeling? 

Wanneer u één groep lampen vanuit twee kanten wil schakelen kan dit door een wisselschakeling/hotelschakeling te maken. Uw dimmer moet hiervoor wel geschikt zijn. Waar u dan op moet letten is dat er ruimte is voor twee, vaak zwarte, schakeldraden. 

Bijna alle EcoDim inbouwdimmers (m.u.v. de duo led dimmer) zijn geschikt voor wisselschakeling/hotelschakeling. De schakeldraden hebben op de EcoDim led dimmers het tekentje afgebeeld met het golfje met een pijltje er doorheen. Dit zijn de aansluitpunten voor de twee zwarte schakeldraden. 

Punt 6: Is de dimmer geschikt voor uw afdekmateriaal?

Wanneer er al afdekmateriaal aanwezig is, dan is het prettig dat de inbouwdimmer achter het bestaande afdekmateriaal past. Let dus goed op dat uw inbouwdimmer geschikt is voor de door u te gebruiken afdekmaterialen. 

Bij EcoDim hebben we een heel aantal hulpstukken laten ontwikkelen die standaard bij de dimmers worden meegeleverd. Hierdoor zijn de dimmers geschikt voor alle bekende A-merken afdekmateriaal. 

 

Tenslotte moet u natuurlijk tevreden zijn met het aankoopbedrag van uw dimmer. Wanneer u nog vragen heeft over bovenstaande stappen of wanneer wij u op een andere manier van dienst kunnen zijn dan vernemen wij dit graag. 

Reacties

 1. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Geachte heer Oosterhuis,

  Hartelijk dank voor uw bericht. Deze dimmers hebben wij niet in ons assortiment!

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 2. Gabbe van der Zwan Gabbe van der Zwan

  Geachte heer van Brussel,

  Dit kan meerdere oorzaken hebben, om dit iets preciezer te kunnen onderzoeken verzoeken wij u een e-mail te sturen naar [email protected]

  Met vriendelijke groet,
  Gabbe van der Zwan

 3. Hans van Brussel Hans van Brussel

  Ik heb twee duodimmers van uw merk. Wanneer de lampen op een bepaalde hoogte staan beginnen ze echter te knipperen. De kampen zijn allemaal hetzelfde wattage en zelfde merk. Wat is het probleem.

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.