Dit moet u weten over verlichting & smarthome

  • Geplaatst op
  • 0
Dit moet u weten over verlichting & smarthome

Het is inmiddels bijna niet meer weg te denken uit de installatie- en verlichtingsbranche: smarthome. Ook bij het aansturen van verlichting is er veel mogelijk wat betreft smarthome. In dit artikel leest u alles wat u moet weten over het smart aansturen van verlichting.

Smart dimmer of smart lamp

Het eerste waar u over na moet denken is of u een smart lamp of een smart dimmer wilt hebben. Een smart lamp is namelijk niet te dimmen met een smart dimmer of gewone dimmer. Dit komt doordat er een dimbare module in de fitting van de lampen verwerkt zit. U kunt de lamp dan direct met een smarthome app/hub bedienen.

Wanneer u voor een smart dimmer kiest, kunt u iedere normale led lamp toepassen. Uiteraard dienen deze led lampen wel dimbaar te zijn. Dit heeft als voordeel dat u een enorme keus qua type led verlichting behoudt. De dimmer laadt u in via uw smarthome app. Op deze manier kunt u eenvoudig uw verlichting slim aansturen. Naast de aansturing via een app en/of hub, behoudt u in dit geval ook de mogelijkheid om de verlichting fysiek te bedienen. Bij druk/draaidimmers is dat middels de draaiknop en op dimmermodules kunt u een impulsdrukker plaatsen.

                           smart dimmer of smart lamp

 

Smarthome protocol

Wanneer u een smarthome installatie wilt realiseren zult u allereerst een smarthome protocol moeten kiezen. Populaire smarthome protocollen zijn Zigbee, Z-Wave en WiFi. Er zijn een aantal verschillen tussen deze protocollen. Een belangrijk verschil is dat u bij een smarthome installatie met WiFi geen hub nodig heeft. Bij Zigbee (behalve als u een Touchlink connectie maakt, zie volgende alinea) en Z-Wave heeft u deze wel nodig. De netwerken van Zigbee en Z-Wave kunnen daartegenover wel veel meer apparaten aan. Bij WiFi zijn dit ongeveer 10 apparaten. Verder is de stabiliteit van de netwerken van Zigbee en Z-Wave beter dan die van WiFi. Dit komt voornamelijk doordat het WiFi netwerk in huis doorgaans al veel gebruikt wordt. Tot slot zit er een verschil in de smarthome systemen die compatibel zijn met de drie protocollen. Bekijk alle verschillen in dit handige overzicht.

                         smarthome protocol

 

Smart schakelaars

In het geval van Zigbee heeft u ook nog de mogelijkheid om een smart schakelaar te plaatsen. Deze smart schakelaars kunt u koppelen aan uw Zigbee apparaat. Het koppelen kan heel eenvoudig via Touchlink. Touchlink is een functie die door de meeste Zigbee producten ondersteund wordt. Hiermee is het mogelijk om apparaten aan elkaar te koppelen zonder dat een hub nodig is. Zo kunt u een smart schakelaar direct aan bijvoorbeeld een smart dimmer, smart lamp of smart module koppelen. De (draadloze) schakelaar bevestigt u vervolgens met behulp van een plakstrip op een plek naar keuze. Met de schakelaar realiseert u een draadloze wisselschakeling waarbij u domme lampen aanstuurt (i.c.m. een smart dimmer of module) en kunt u slimme lampen aansturen. Via Touchlink kunt u 1 smart schakelaar koppelen aan een apparaat. Wanneer u meerdere smart schakelaars wilt koppelen is een hub wel vereist.

                          Smart schakelaar

 

Soorten smart dimmers

Op het gebied van smart dimmers heeft u diverse keuzes. Ten eerste kunt u kiezen voor een druk/draai dimmer met smart functie. Het voordeel hiervan is dat u naast het besturen met een smarthome systeem ook nog op de traditionele manier de lampen kunt aansturen. Daarnaast zou u kunnen kiezen voor een smart dimmodule. Een smart dimmodule stuurt u aan via een smarthome app. Ook kunt u een pulsdrukker aansluiten op deze module. De module plaatst u in de inbouwdoos. Tot slot kunt u ook kiezen voor een inline dimmer. Deze is geschikt voor diverse led armaturen en plaatst u boven het plafond voor de voeding van de lichtbron. In principe stuurt u de inline dimmer met het smarthome systeem aan. Tevens bestaat er nog een smart stekkerdimmer om een lamparmatuur met stekker in te laden in uw smarthome app. U kunt dus afhankelijk van de situatie een keuze maken tussen verschillende smart dimmers.

Spraakbesturing

Indien u uw smart lamp/dimmer aan een hub (zoals een Google Home of Amazon Alexa) heeft gekoppeld, kunt u de verlichting ook middels uw stem aansturen. Afhankelijk van het protocol en de dimmer/lamp zijn hier bepaalde systemen voor te gebruiken. Hierbij moet u denken aan Amazon Alexa en Google Assistant. U kunt de dimmer/lamp in de app een bepaalde naam geven. Met deze naam kunt u de dimmer/lamp met uw stem aansturen. U zegt dan: “Hey Google/Alexa, zet (naam dimmer/lamp) op 5%.” U zult vervolgens een reactie van de app krijgen en deze stuurt de dimmer/lamp aan. De mogelijkheden voor spraakbesturing verschillen wel per product. In de handleidingen is vaak te lezen voor welke systemen het product geschikt is.

                          spraakbesturing

 

Met de informatie uit dit artikel kunt u de juiste keuzes maken op het gebied van smarthome en verlichting. Daarnaast kunt u uw klanten ook beter uitleggen hoe het smart aansturen van verlichting werkt en wat de mogelijkheden zijn. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op!

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.